reede, 13. mai 2011

Number on kohal, jaht vormile veel käib

Täna hommikul vupsas tuppa minu Edinburghi maratoni number, kiip tahaküljele liimituna. Instruktsioonid olid tavatult lühikesed - tutvu infoga veebilehel. Peale olematu vormi teeb murelikuks ka mõned praktilisemad küljed, nt veepunktid. Nimelt viimasel 3 aastal on maratoni ajal olnud temperatuur 25 soojakraadi ligi ja kuulduste kohaselt on vesi alati kuidagi kahtlaselt otsa lõppenud. Räägiti juba, et varasematel aastatel polevat isegi 4 tunni tempos jooksjatele peale 30 km enam veepunktides vett jätkunud ja paljud olid dehüdratsioonist kokku kukkunud. Veepuntid on iga 3-4 miili taga, kus jagatakse vett 250 ml pudelites, millest peaks jätkuma minu jaoks umbes 30-35 minutiks, veidi muretsema paneb. Eriti kuna hiljuti toimunud poolmaratonil kogesin ise sama asja, et osades veepunktides vett enam lihtsalt ei olnud ja ma ei olnud siis sugugi mitte viimane, minu tagant tulid veel ligi tuhatkond jooksjat. Loodan, et seekord on jooks veidi paremini korraldatud ja ilm on mõnusalt karge. Dehüdratsiooni ja päiksepistet minu niigi olematule vormile küll vaja ei ole. Muidu on tuju praegu natuke parem, ja vähemalt tänase seisuga astun võtlustulle. Sest ega midagi kaotada mul ju ei ole. Ajalist eesmärki, kui sellist, ei sea - jooksen võidu iseendaga, mitte ajaga. Peamine eesmärk on lõpetada hea enesetundega ja loodetavasti ka midagi tulevaste jooksude jaoks tallele panna :)

Muidu vormist rääkides, on seis selline kahtlane. Piltlikult seletades tunnen ennast nagu tutikas mersu, kellele on peale pandud sapaka mootor :D Ehk siis liikumine on hirmus kerge ja kange tahtmine on kiiresti joosta, aga pulss on liiga kõrge ja süda ei jõua keha nii kiiresti järgi vedada kui tahtmist oleks. Ja tahtmist on, nagu viimastest treeningutest näha:
T 8,25 km - 6:28/km, pulss 161/177
N 14,23 km - kella unustasin käima panna, aga tunne oli teisipäevasest jooksust tunduvalt kiirem ja kergem :)
R 8,29 km - 6:28/km, veidi väsimust veel eilsest sees, olin laisk ja unustasin venitada. Pulss 157/172
Pole õrna aimugi, mis pikamal maal saama hakkab, viimane pikk jooks oli 18. aprill. Pühapäeval kohalik 10K võistlus, juba ammu lubatud sinna ennast kohale vedada. Head aega vist loota ei ole, pole selleks mitte mingil viisil valmistunud. Ehk peale maratoni võtan kiiruse arendamise tõsisemalt käsile ja lisan kavasse viiendaks jooksuks nädalas intervallid. Praegu igatahes võtan seda pigem maratonijooksu proovina :)

9 kommentaari:

  1. Viimasel nädalal ära intervallidega endale liiga tee. Maratonil soovitan mitte kella ja kilomeetritulpasid vahtida, vaid lihtsalt nautida melu, vaadatamis su ümber toimub jne. Unusta jooksmine........märkad üsna pea eneselegi ootamatult, et nii palju juba läbi joostud. Üldiselt palava ilmaga üle +20 kraadi peaksid korraldajad joogipunkte tihendama ning rohkem jooki varuma, kuna osalejad lisaks janu kustutamisele, ka kallavad end veega üle. Minulgi 7 päeva pärast maraton ja õnneks ilmad läksid eilsest meeldivalt jahedaks jälle. Vorm ka nagu parimatel päevadel.

    Edukat läbimist.

    L.V

    Edukat maratoni.

    VastaKustuta
  2. Naudi jooksmist. :)
    Ja ilusat maratonielamust!

    VastaKustuta
  3. Maraton ikka nädala pärast pühapäeval alles, sattusin vist veidi elevusega hoogu :) Aga üritan 10k võistlusel homme mitte liiga teha, et ikka ilusti ära taastuks, no kui ikka on mida taastuda. Usun ise ka, et kõik läheb hästi :)
    L.V - jookseme siis täpselt samal ajal maratoni, hoian pöialt. Loodan ka, et ilmad veidi jahedamaks lähevad. Maraton algab muidu 10 paiku ja kui umbes 5 tunniga arvestada, siis lõpp peaks olema 3 paiku päeval, kõige kuumem aeg...Peab siis järsku päikesekreemi peale mõtlema :)

    VastaKustuta
  4. Mul on Riias maraton pühapäeval koguni kell 8.30 hommikul. Mulle on see sobinud, kuna hommikul ei mingit närveldamist...tõused ülesse, sööd, riidesse....20 min jalutuskäik hotellist läbi kesklinna Daugava jõe äärde stardipaika. Seal siis 15 min soojendust ja kergeid venitusi ja tuld:). Hommikul on veel suht jahe ka, kuigi eelmine aasta oli juba kell 8 hommikul üle 20 kraadi....lõpuks tõusis 25 kraadini. Loodan see aasta alistada seal uus tähis- 3:10 min, ehk pean jooksma alla 4.30 min/km

    L.V

    VastaKustuta
  5. ohoo, tubli tulemus!
    kas ametlik aeg alla 5 tunni?
    sihtmärk silme ees mul kohe :)

    palju õnne! tere tulemast maratoonarite ridadesse! väga-väga tubli!

    VastaKustuta
  6. Mis see täpne aeg siis tuligi? Kui läbi tegid selle raske katsumuse, siis väga palju õnne.`!! Minulgi läks maraton väga hästi, kõik sujus kuni lõpuni ja ärakukkumist ei olnud....aeg 3:08.23 :)

    L.V

    VastaKustuta
  7. Ma vaatasin siit kõrvalt, kus ta trennid on, et 22. mail on teinud 42,22 km, järelikult läks kõik hästi :)

    VastaKustuta
  8. Tehtud! Ei saanud alla viie tunni kahjuks, t2pne aeg 5 tundi ja 1 sekund!! A tyhja sellest yhest sekundist...Kui natuke kosun, siis muljetan pikemalt!

    VastaKustuta